Gyakran ismételt kérdések

Hogyan készüljek a fotózásra?


Minden fotózás más és más, így van ez nálam is. Amikor időpontot egyeztetünk, akkor felmérem az igényeket, s a kapott információk alapján kialakítjuk a fotózás stratégiáját.

A fotózás történhet stúdióban, szabadtéren vagy egyéb külső helyszínen. Minden a ti igényeitekhez alakítok. Fontos, hogy érkezz pontosan, hiszen nem jó, ha a csúszás miatt kapkodni kell, és más vendég idejét raboljuk emiatt. Ez természetesen tőlem is ugyanígy elvárható.
Meddig tart egy fotózás?


Ez a fotózás jellegétől is függ. Egyéni, páros vagy családi fotózásra minimum 1,5 órát kell számolni, hiszen az elején fontos, hogy rá tudj hangolódni a fotózásra.

Rendezvények esetén, ha kell, az elejétől a végéig dokumentálom az eseményt igény szerint.
Mikor készülnek el a képek, és hogy kapom meg azokat?


A fotózás után a munkám még nem ér véget. Az ezt követő napokban átnézem a képeket, s elkezdődik a leválogatás. Online rendszerbe feltöltöm a fotókat kis méretben, s azokból kiválogatjátok a számotokra legjobban tetszőket, amiket ezután kiretusálok.

A képek utómunkázása a kiválogatott fotók mennyiségétől függ. 100-200 db esetén 3-4 nap, míg 600-800 képnél ez 2-3 hét is lehet.

A nagy felbontású képeket online, de igény esetén, DVD-n vagy nyomtatva is megkapjátok.
A nyers képeket is megkapom?


A nyers képeket csak kis méretben, úgynevezett indexképként adom át, mely arra szolgál, hogy kiválogasd belőlük a legjobban tetszőket, amiket majd retusálni, utólag korrigálni fogok.

1. Elengedhetetlen a képek szerkesztése, mert ezek a képek olykor sötétek, belelóghat a képbe egy kéz, vagy egy oda nem illő dolog. A dolgom az ilyen képek rendbetétele.

2. A leendő ügyfelekben rossz benyomást keltenek, ha meglátnák a nyers képeket. Azt gondolhatják: A kép ferde, belóg az állvány és a színek sem tökéletesek..."Hé, én nem szeretnék magamról ilyen képeket!", és máris nem minket választ a fotózásra.

3. Amilyen képek nyilvánosságra kerülnek, az az én munkámat tükrözi, ezért biztosra akarok menni, és csak a minőségi fényképeket publikálni! Nagy lehet a kísértés, hogy a még meg nem szerkesztett képet rögtön feltegyétek a közösségi oldalakra, hogy mások is lássák, de pont a nyilvánosság miatt szeretném a tökéleteset viszontlátni.